Lite råare, lite oftare.
Lite råare tycks tillvägagångssätten bli hela tiden. Lite oftare läser vi om brutala misshandlar, våldtäkter, mord och krigsförbrytelser. Det känns som att vi hela tiden befinner oss på glid nerför en backe, mot någon typ av helvete. Dessutom tycks ju naturkatastroferna öka i ungefär samma takt.
Då kan det vara nyttigt att vända blicken till historien, innan vi fortsätter att titta framåt. Om vi börjar titta på olika perioder i mänsklighetens historia, ser vi ganska sällan att det skulle ha varit bättre förr. Vi kanske tycker att misshandel är vidrigt - bland de flesta folk och riken har det setts som fullständigt vettigt och ofta befogat att ge någon på käften. Kanske har vi problem att acceptera krig? Det har aldrig varit mer fred i världen än det är nu. Färre strider har tidigare aldrig rasat än i vår tid. Kanske är vi oroliga över den växande främlingsfientligheten? Betänk Apartheid, Rasbiologiska Institutet i Upssala, Slavsystemet och Nazi-tyskland. Vi läser om inhumant behandlande av fångar och kallar det tortyr. Förr kunde man spika upp folk på kors och låta dem hänga där tills deras kroppar inte längre orkade andas, oftast ett gäng dar. Innan dess kunde man slå dem blodiga med ex. en piska med svansar på, var och en med en liten sten eller metallklump änden som träffade fångens hud. Många förfasas över den sexuella omoralen i Sverige. Då skulle ni ha varit med i Rom eller Grekland när det begav sig. Där pysslade man med orgier och otrohet så mycket man bara hann.
And so on...
Så det var inte nödvändigtvis bättre förr. Kanske är den största orsaken till att vi upplever samhället som på moralisk nedgång, det nya extrema informationsflödet? Artiklar eller inslag om elände säljer bättre än "glada" nyheter, och därför ser vi det oftare. Inträffar det ex. ett mord i Lycksele, kommer man att veta det i Stockholm och Trelleborg innan kvällen kommer. Så var det ju aldrig förr. Vi fick aldrig veta om kvinnlig könsstympning i Afrika, eller vidriga arbetsförhållanden för småflickor som tillverkar kläder i Asien.
Samtidigt får vi VERKLIGEN se till att inte hamna i någon typ av rättfärdigande av felaktiga eller onda gärningar utifrån historien. Då får man ju tillfälle att använda frågeställningen: "Så om historien hoppade utför ett stup, så skulle du hoppa efter?". Nej.
Vår uppgift är att leva så rätt vi kan, utifrån den omgivning vi finns i nu. Men det kan vara bra att veta att vi inte på något sätt är i en konstant nedgång.
Men problemen med klimatförkylningen som finns mellan människor då? Vad beror de på? Jag tänker nog att frågan är gigantisk. Den beror på fler faktorer än vi kan räkna. Individualismen som lurar oss att tro att vi är enastående varelser utan band och behov av andra. Bristande respekt för det mänskliga livet och andras åsikter.
Taskig moral. Alla dessa saker kan resultera i ensamhet och desperation. Obehagliga företeelser som självmordssiter dyker plötsligt upp.
Men jag tror att det finns en förklaring som ligger till grund för de andra. Bibeln talar om att Gud skapade en perfekt värld, en värld utan ondska, smärta och orättvisor. Sen hände något. Ondskan kom in i världen, och hela skapelsen blev smittad. Fortfarande är varje människa, varje djur och varje del av skapelsen smittad av denna onda vilja, som Bibeln kallar synd. Och Bibeln berättar att läkaren för den här världen är Jesus, och att medicinen är tro.
Att ha Jesus som mål och mening för sitt liv, gör att man inte lider riktigt lika stor risk att hamna i individualismen och habegäret. Maktlystnad kan bli lite mindre centralt, och status för människor kan få ge vika. I stället kan kärleken till Gud och medmänniskor få regera. Och kanske, kanske kan vi då styra upp världen en aning?
Tro mig, jag vet att Kristna inte är fria från synden. Jag är det definitivt inte. Och jag menar verkligen inte att vi genom att välja att kalla oss Kristna förbättrar världen. Den som kan göra det är som sagt Gud, inte vi. Däremot kan vi peka på läkaren, vilket kanske är vad den här skapelsen behöver?
Tro på och älska Gud, visa det i kärlek till dina medmänniskor. Så kanske vi kan gå i alla fall ett steg i rätt riktning?
Herrens frid.
/Elias
Eleven brodern hämnades för slutade för ett år sedan.
Sara: Tack för korrigeringen.
Svar på kommentar: Haha, det förvånar mig inte direkt ;)
Såg att du hade svarat till mig inne på Vickans blogg. Känns dumt att svara inne hos henne, så jag gör det här istället. Hela diskussionen handlade om att jag fick frågan "Är du religiös". Om man får den frågan då man anser sig vara ateist, vore det väl jäkligt underligt att svara ja? Skulle man gå på din teori skulle frågan inte behöva ställas, eftersom då vore alla religiösa. Det håller jag verkligen inte med om. =)
Om man jämför Lycksele som är min hemstad med exempelvis Arvika är det oändligt antal färre mord i Lycksele. Om vi tar år 2006 så var det 0 mors per hundra tusen invånare i Lycksele medan det var 4 mord per hundra tusen invånare i Arvika.
Med mord utgår jag från 3 kapitlet och §1,2,5 och 6 vilket även omfattar misshandel med dödlig utgång.
Om vi även tar med vår nuvarande hemstad Uppsala så har dom bara 2 stycken mord per hundra tusen invånare.
Mitt förslag är alltså att du ersätter Lycksele i ditt blogginlägg med Arvika för dom invånarna är oändligt mer mordbelägna.
JoKa: Det är ju omöjligt att hävda någonting om hundra tusen invånare i Lycksele, eftersom det efter ditt utflyttande typ finns 300 pers kvar där. Så det är mer rimligt att hävda att det är noll mord per 300 invånare, eller en tredjedel av noll per hundra. Alltså måste jag tyvärr avslå din begäran. Dessutom har väl Arvika någon typ av Zoo? Sånt e ju kul. Lycksele däremot är troligen okul. Ungefär som Solna.
Det enda Arvika har är Arvikafestivalen, dom har definitivt inget Zooooo. Lycksele har en djurpark och hela 12 000 invånare, ungefär som halva Gottsunda (som inte har en djurpark). Sen minskar Lycksele bara med 89 pers / år.
Sen har Lycksele lyckats med att härbergera ett antal spektakulära mord: Åmselemordet (innan du var född), Veronika mordet osv.
JoKa: Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att Lycksele var ett bra exempel. De morden hände ju förr, och jag visste inte om dem, precis som jag hävdade i bloggen. Bra jobb med Wikin förresten! Jag har skrivit in mina första 3.
Efter att ha argumenterat mot mig själv så får jag inse att min motståndare är ett geni och helt enkelt ge upp. Veronika är bara 7 år sen, så tyvärr fick jag uppleva det. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0009/11/veronica.html
JoKa: Ja visst tusan, det där kommer jag ihåg. Grymt obehagligt!