Bröd
Tänkte bryta bloggfastan nu. Och vad bättre än att göra det med bröd? Jag talar då inte om Kristi kropp den här gången, utan om recept. Jag har under ett par år provat att baka lite olika bröd, och jag tänkte dela med mig av de två som blivit återkommande. Ett enkelt och nyttigt och gott bröd för vardag, och ett lite lyxigare för helgen. Eller den som har mer tid på vardagarna... Prova på, det är kul, billigt och gott!
Enkelt Vardagsbröd, c:a 1h 10min, varav 1h i ugn. (det inom parentes är saker som man kan variera med, och kombinera hur man vill för smaksättning.)
2 dl Rågmjöl
1 dl Vetemjöl
4 dl Dinkelmjöl (eller ytterligare 4 dl vetemjöl, men det blir klart godare med Dinkelmjöl)
1,5 dl Havrekli
2 tsk Bikarbonat
1 tsk Salt
(Solrosfrön, Krossade nötter, hackad torkad frukt, ex. tranbär. C:a 1 dl av dessa saker)
4 dl mild yoghurt, naturell
1 dl Lingonsylt
Gör:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ihop alla ingridienser utom yoghurt och lingonsylt.
- Rör ner yoghurt och lingonsylt. Det ska bli klibbigt det hela.
- Klicka ner alltihop i en smord brödform.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 1h.
- Stjälp upp och låt svalna i en kökshandduk.
HonungsHelgBröd c:a 3h, varav c:a 2h för jäsning. (även här kan man förstås byta ut eller skippa frön om man vill)
15-20 g Färsk jäst (typ en tredjedels paket)
2,75 dl fingervarmt Vatten
2,5 dl Dinkelmjöl
5 dl Vetemjöl
1,5 tsk Salt
1-2 dl blandade frön (solros, lin, vallmo, sesam, punpakärnor etc.)
3 msk Olivolja (+litegrann att smörja olika saker med)
2 msk Honung
2 msk Mjölk, att pensla med
Gör:
- Värm en skål (ex genom att ha hett vatten i den)
- Häll ner 4msk av vattnet i skålen, smula ner jästen och rör om tills det löser sig.
- Häll mjölet, saltet och fröna i en stor bunke och rör om.
- Gör en grop i mitten och häll ner olivolja, honung, jästblandningen och resten av vattnet.
- Rör ihop degen med t.ex. en trägraffel, tills den är mjuk men inte klibbig. Tillsätt mjöl om det klibbar.
- Knåda degen på mjölat bord 5-10 min, så den blir lättjobbad.
- Olja en bunke lätt, lägg ner degen och täck med plastfolie. Hitta kökets varmaste plats och låt det stå där och jäsa i en timme.
- Knåda degen lätt på mjölat bord och dela den i två delar. Lägg dem på plåt, pensla med olja och täck med plastfolie. Låt jäsa en timme.
- Värm ugnen till 215 grader. Ta bort plastfolien och pensla bröden med mjölk.
- Grädda i 20-25 min. Bröden ska vara gyllenbruna.
- Ta ut och låt svalna på galler. Bröden ska låta ihåliga om man knackar under dem när de är klara.
Enjoy!
Herrens frid.
/Elias
Enkelt Vardagsbröd, c:a 1h 10min, varav 1h i ugn. (det inom parentes är saker som man kan variera med, och kombinera hur man vill för smaksättning.)
2 dl Rågmjöl
1 dl Vetemjöl
4 dl Dinkelmjöl (eller ytterligare 4 dl vetemjöl, men det blir klart godare med Dinkelmjöl)
1,5 dl Havrekli
2 tsk Bikarbonat
1 tsk Salt
(Solrosfrön, Krossade nötter, hackad torkad frukt, ex. tranbär. C:a 1 dl av dessa saker)
4 dl mild yoghurt, naturell
1 dl Lingonsylt
Gör:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ihop alla ingridienser utom yoghurt och lingonsylt.
- Rör ner yoghurt och lingonsylt. Det ska bli klibbigt det hela.
- Klicka ner alltihop i en smord brödform.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 1h.
- Stjälp upp och låt svalna i en kökshandduk.
HonungsHelgBröd c:a 3h, varav c:a 2h för jäsning. (även här kan man förstås byta ut eller skippa frön om man vill)
15-20 g Färsk jäst (typ en tredjedels paket)
2,75 dl fingervarmt Vatten
2,5 dl Dinkelmjöl
5 dl Vetemjöl
1,5 tsk Salt
1-2 dl blandade frön (solros, lin, vallmo, sesam, punpakärnor etc.)
3 msk Olivolja (+litegrann att smörja olika saker med)
2 msk Honung
2 msk Mjölk, att pensla med
Gör:
- Värm en skål (ex genom att ha hett vatten i den)
- Häll ner 4msk av vattnet i skålen, smula ner jästen och rör om tills det löser sig.
- Häll mjölet, saltet och fröna i en stor bunke och rör om.
- Gör en grop i mitten och häll ner olivolja, honung, jästblandningen och resten av vattnet.
- Rör ihop degen med t.ex. en trägraffel, tills den är mjuk men inte klibbig. Tillsätt mjöl om det klibbar.
- Knåda degen på mjölat bord 5-10 min, så den blir lättjobbad.
- Olja en bunke lätt, lägg ner degen och täck med plastfolie. Hitta kökets varmaste plats och låt det stå där och jäsa i en timme.
- Knåda degen lätt på mjölat bord och dela den i två delar. Lägg dem på plåt, pensla med olja och täck med plastfolie. Låt jäsa en timme.
- Värm ugnen till 215 grader. Ta bort plastfolien och pensla bröden med mjölk.
- Grädda i 20-25 min. Bröden ska vara gyllenbruna.
- Ta ut och låt svalna på galler. Bröden ska låta ihåliga om man knackar under dem när de är klara.
Enjoy!
Herrens frid.
/Elias
Kommentarer
Postat av: Ulrica
Mmmmmm vill oxå baka! Har tyvärr ingen ugn i min lilla källare så jag får nöja mig med transfett- och konserveringsmedelsfyllda bake-off á la ICA...:/ Men snart är det dags att åka hem till sollentuna och bli bortskämd av mamma:)
Trackback